[ESETTANULMÁNY]

Hogyan cserélheti le receptnyomtatóját úgy, hogy az ne kerüljön 1Ft-jába sem?

Hogyan cserélheti le receptnyomtatóját

A háziorvosok egyik legfőbb célja, hogy minél alacsonyabb büdzséből üzemeltethessék saját rendelőjüket. Az orvosi receptnyomtató egy igazi pénzzabáló tud lenni, ha nem figyelünk oda rá.

Persze nem arra gondolunk, hogy egy rendelőbe nem kell nyomtató, furcsán is nézne ki ha kézzel írná az összes receptet vagy például a beutalókat…

Esettanulmányunkban egy olyan háziorvost mutatunk be, aki évi 237.506Ft-ot tudott megspórolni a nyomtatáson.

Esettanulmányunk alanya Dr. Kovács Péter úr, körzeti orvos.

A doktor úr fő problémája az volt, hogy átlagosan csak 1 évet bírtak ki nála a nyomtatók, majd mindegyiken dobegységet vagy valamilyen drága alkatrészt kellett cseréltetnie. Viszont a felújítás nem igazán érte meg, így mindig új nyomtató vásárlás lett a megoldás.

Kovács doktor pénztárcáját nem csak a túl sűrű nyomtató beruházás terhelte, hanem mostanában már egyáltalán nem talált olyan költségtakarékos nyomtatót, ami receptnyomtatásra is alkalmas. Első találkozásunkkor már élből tudta, hogy mi a gond a legtöbb általános célú eszközzel: a hazai speciális receptpapírt egyszerűen képtelenek kezelni.

Ezt a kérdést egy háziorvos tette fel:

„Orvosi rendelőbe létezik jó receptnyomtató?

Keresek egy olyan nyomtatót, ami bírja, sőt kifejezetten receptnyomtatásra való. Az eddigiek nem célgépek. Én cél receptnyomtatót keresek, amit erre készítettek, és amiről minél több jó tapasztalatot olvashatok, akár itt is. Háziorvosok, asszisztensek, szervizesek válaszát várom.”

Megragadva az alkalmat, röviden elmondjuk hogy miért speciális (de nem reménytelen!) ez a kérés. 

3 fő probléma van ami sokszor előfordul a rendelőkben és ebben az esetben is:

  1.  A papír mérete miatt az általános célú lézernyomtatók dobegysége hamarabb meghibásodik, mivel nem fedi le a teljes A4-es méretet a recept. Sok (drágább) lézernyomtató esetében van lehetőség fekvő nyomtatásra is, viszont még ez sem tökéletes megoldás, a recept (vagy a kutyanyelv) egyszerűen sehogy sem szabvány méret. Azért ez eléggé megtudja keseríteni az orvosok életét…
  2. Iszonyat drága. Sok lézernyomtató esetén maga a festékkazetta és a dobegység egyben van. Ez egy részt szuper, mert amikor tönkre megy az alkatrész, akkor a csere után újra szép lesz a nyomat. Másrészt iszonyú lehúzás, mert emiatt 1.5-2x-esébe kerül a toner. A rossz hír az, hogy ahol külön van a dobegység, ott is bizonyos oldalszámonként kötelezően cserélni kell az alkatrészt (konkrétan letiltja a nyomtatást az eszköz…).
  3. Általában alulról húzza a receptpapírt. Szóval nem elég, hogy sehogy se jó a mérete, a legtöbb nyomtató csak alulról tudja felhúzni a papírt. Emiatt sajnos akár hónapok alatt kipurcanhat vadi új eszközünk, mert egyszerűen nem bírja kezelni ezt a vékony, nem szabvány papírt…pláne alulról felhúzva…

Ezt is egy háziorvostól olvastuk:

„Nekem konkrét tapasztalatom van. Lézer nem jó, mert az első lap kinyomtatása időigényes. Mi elvetettük. Olcsón fenntartható tintás kell, de nem ez a lényeg, hanem: 2 tálcás – 1 az a4-nek, 1 pedig a recepteknek.”

Kihívások

A doktor úr havonta átlagosan 3.000 receptet és 1.000 egyéb orvosi dokumentumot nyomtatott (lelet,beutaló,stb.). Ezzel a mennyiséggel három hónapig sem húzta ki a nyomtatójához vásárolható toner. Nézzük meg, mit használtak alapból a rendelőben:

A nyomtató újkori ára 1,5 évvel ezelőtt 70.000Ft volt. 9.000 oldalas tonert vásárolták hozzá, ennek az ára cserénként 55.000Ft-ra jött ki.

Tudta Ön, hogy sok esetben a megadott nyomtatási kapacitás csupáncsak 5% lefedettségre vonatkozik? És azt tudta, hogy sok nyomtató számlálja a lapokat és ha eléri a gyárilag megadott maximumot, akkor letilt? Hiába van még benne festékpor, egyszerűen megáll…

Tehát durván 6Ft festékköltséget fizetett minden kinyomtatott lapért a doktor úr. Tehát például 500 lap kinyomtatásának a festékköltsége = 3.000Ft (+maga a papírköltség)

Megoldás

Pengeélére állítottuk a rendelői nyomtatóját és összesítettük az anyagaikat, hogy pontosan mennyit is fizet egy évben a nyomtatásért jelenleg.

Az eredmény megdöbbentő volt: az éves nyomtatási költsége 376.878Ft-ra jött ki.

Receptnyomtató készletről, kedvezményes áron, akár még ma!

Ebbe az éves összegbe tényleg mindent belekalkuláltunk, na de hogyan számoltuk ki?

A nyomtatási költségek alapvetően az alábbi tételekből tevődnek össze:

  1. Festék felhasználás költsége
  2. Nyomtató megvétele
  3. Szervizesemények költségei (garancián túli)
  4. Energiafelhasználás

Nyomtató festékpatron vagy tonerkazetta

Mint ahogy fent már megnéztük, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mennyiért és milyen időközönként kell vennünk a kellékanyagot.

További költségek, amit mindenképp figyelembe kell venni

Nyomtató megvétele

Ha a jelenlegi nyomtató árát elosztjuk azzal az időtartammal, amióta vásároltuk, akkor  pontosan megtudjuk, hogy évente „mennyibe kerül” az, hogy egyáltalán ott legyen ez az eszköz.

Szervizesemények

Kalkulálnunk kell azzal is, hogy a meglévő készülékünket kellett-e fizetős keretek között szervizeltetni.

Energiafelhasználás 

A pontos típus alapján, a gyári adatokból megtudjuk állapítani azt, hogy hány wattot fogyaszt nyomtatás közben. Bagatellnek tűnhet, de a legtöbb lézernyomtató több áramot fogyaszt, mint például az asztali számítógépünk. Hiszen azt mindenki tudja, hogy nyomtatási feladatonként újra és újra be kell melegednie a lézernyomtatónak. Ez nem különösebben hatékony.

Hatalmas különbségek vannak ma már a nyomtatók fogyasztási normái között, ami évek alatt akár több tízezer forintos különbséget is jelenthet.

Az ezekből kinyert adatokat betöltöttük egy elemző táblázatba

Most már pontosan látható a következő számításnál, hogy mennyibe kerül jelenleg a nyomtatása a doktor úrnak.

Ennyi volt

A jelenlegi receptnyomtató

Ennyi lett

Ajánlottunk egy receptnyomtatására tökéletesen alkalmas és jelentősen takarékosabb 2 laptálcás multifunkciós nyomtatót, amit az alábbi költségek szerint lehet üzemeltetni.

az új receptnyomtató

A következő táblázatban pedig az olvasható, hogy pontosan mekkora költségcsökkenést tudott elérni „páciensünk”.

Beszéljenek a számok

a receptnyomtató megtakarítása

A példa azt mutatja, hogy évente, összesen 237.506Ft-ot tud ügyfelünk könnyűszerrel megspórolni, ami 37%-os költségcsökkenést jelent…

„tehát maga a nyomtató beszerzése nem került 1 forintjába sem”

De ez még nem minden.

Mi mindent kapott a Dr. Úr tőlünk?

  • a számára legköltségtakarékosabb nyomtatási megoldást.
  • pénz visszafizetéses garanciát, hogy biztosan jól dönthessen, ezáltal teljesen kockázatmentessé vált a beruházása
  • időt, mert nem kellett napokig kutakodnia „orvos kompatibilis” nyomtatók után

De ez még nem minden,…

Ezen felül további egyedi garanciákkal és kedvezményekkel szoktuk lenyűgözni orvosainkat.

Most biztos arra gondol, hogy „ez szuper, hogyan lehet nekem is ilyen nyomtatóm??”

100%-ig garantáltan bevált receptnyomtatók készletről, azonnal.

» „Igényes külső, csendes üzemmód, 3 laptálcával felesleges mozdulatoktól, cserétől mentes munkavégzés!” «