multifunkcios-receptnyomtato

EESZT csatlakozás és receptnyomtatás

Hosszú várakozást követően a legtöbb háziorvos becsatlakozott az EESZT felhőalapú rendszerébe. Jogosan merül fel Önben a kérdés, hogy szükség lesz-e ezután receptnyomtatásra, illetve receptnyomtatóra.

eeszt-csatlakozas-receptnyomtatas

EESZT csatlakozás – orvosi nyomtatás

Az e-recept a hagyományos vényt hivatott kiváltani, teljesen elektronikus formában. Ez szuperül hangzik, hosszú távon valószínűleg egyszerűbb lesz a háziorvosok élete. A jelenlegi állás szerint, ugyanúgy fogják rögzíteni a recepteket a betegekhez, ehhez már a legtöbb receptszoftver forgalmazó hozzáfejlesztette a programját.

A különbség annyi lesz, hogy a betegeknek lehetőségük lesz arra is, hogy a TAJ számuk alapján, papíralapú recept nélkül is felirathassák a recepjeiket.

Az EESZT csatlakozás után, a mostani hírek alapján, leghamarabb 2019-től lesz elérhető a papírmentes e-recept. Vannak akik szerint ez még elhúzodhat 1-2 további évig, sok dolog befolyásolja ezt az átállást. Összeségében ha belegondolunk, azért ez hatalmas változás lesz ahhoz képest, hogy eddig a legnagyobb gond az volt, hogy ha a patika nem tudta leolvasni a vonalkódot.

Szükség lesz egyáltalán receptnyomtatóra, az e-recept bevezetése után?

A jelenlegi állás szerint igen. Több szempontból is szükséges lesz receptnyomtatás.

Egyrészt azért, mert a betegek ugyanúgy kérhetik majd a papíralapú felírást, melyet a jól ismert vényre fog tudni rögzíteni, a teljes átállás után is. Persze valószínűleg vissza fog esni a receptnyomtatás mennyisége pár éven belül, viszont ettől függetlenül szükség lesz még rá. Azt gondolom, hogy a fiatalabb generáció könnyebben át fog állni a „receptmentességre”, viszont ha az idősebbek betegekre is gondolunk, akkor nekik szinte biztosan szükségük lesz valamire, ami kézzel fogható.

A másik dolog, ami miatt még korai lenne nyugdíjaznia a kedvenc receptnyomtatóját, az az, hogy a gyógyászati segédeszközöket, vagy például fogászati kezelést, nagy eséllyel később sem lehet e-recept formájában rögzíteni, persze nyílván nem ebből lesz a legtöbb recept, de nem elhanyagolható tény.

A fentieken felül pedig, ha esetleg bizonytalanul működne az EESZT rendszere, akkor is a jól ismert vény nyomtatásra kell átállnunk, hogy rögzíthessük a beteg recepjeit.

Mi a helyzet a beutalókkal, zárójelentésekkel és a többivel?

Az e-beutaló csak részben fogja majd kiváltani a papíralapú beutalót.

Mint a recept esetében is, a beutalóknál is lehetősége van a betegeknek papíralapú dokumentumot kérni.

Összegzés

Összeségében még jó 1-2 évig biztosan intenzíven szükségük lesz a háziorvosoknak a recept és különböző orvosi dokumentumok nyomtatására. Ha a távolabbi jövőt tekintjük és minden a terv szerint megy, akkor pár éven belül jelentősen csökkenhet a nyomtatandójuk a házidokiknak.

Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy mint minden irodában, vagy rendelőben, egyébként is történik nyomtatás, szkennelés, másolás. Alapesetben már ezekhez a dolgokhoz is szükségünk lehet egy olyan eszközre, ami gyors, takarékos és megbízható, az már csak bónusz, hogy például a nagy mennyiségű recepttel is nevetve bánik el.

ket-laptalcas-m5690-receptnyomtato

Hol lehet megrendelni?

vagy

További információk